Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
20:30

Αίθουσα Συναυλιών

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το βιβλίο: «Τα τραγούδια που δούλεψα» μια χορωδιακή αυτοβιογραφία του Γιώργου Καλούτση.

Συνδιοργάνωση: Ιστορικός Μουσικός Σύλλογος «Απόλλων» και Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Η είσοδος είναι ελεύθερη, με χρήση δελτίου εισόδου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Έναρξη εκδήλωσης 

Ομιλίες
• «Ο Αγαπητός δάσκαλος κ. Καλούτσης»
Γιάννης Πρωτόπαπας,  Μαέστρος – Καλλιτεχνικός Συντονιστής του Π.Σ.Κ.Η.

• «Τα τραγούδια που δούλεψα»: μια πολύτιμη μουσική παρακαταθήκη
Λίλη Δάκα, καθηγήτρια πιάνου

• «Το “μουσικό” αποτύπωμα του Γ. Καλούτση στα Χανιά»
Ιωάννης Γιαννακάκης,  Μουσικός - Αντιδήμαρχος Χανίων με τομέα ευθύνης τον Πολιτισμό

Συντονισμός πάνελ: Ιωάννα Γιάνναρη MA in Arts Management, City University of London - Πρόεδρος του Μ.Σ.Α.                                                    

Καλλιτεχνικό μέρος   

1. Apollo Voice Ensemble
Διευθυντής Μ.  Παναγιωτάκης ΜΑ, PhD, University of York – Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών
• Love Changes Everything  - Α. L. Webber  (Διασκευή για 3 φωνές και πιάνο: Γ. Καλούτσης)
• Ave Maria     -   (J. S. Bach/C. Gounod)
• Va Pensiero -  G. Verdi  (Από την όπερα Nabucco)
• Ύμνος στον Ήλιο -  Μ. Παναγιωτάκης   (από την Ερωφίλη του Γ. Χορτάτση)

Συνοδεία πιάνου Έλενα Περισυνάκη ΜΑ, PhD, University of York

2. Μικτή Χορωδία Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου
Διευθύντρια  Λένα Χατζηγεωργίου
• «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» - Μ.Χατζηδάκη (διασκευή Γ. Καλούτση)
• Ο  Καημός  -  Μ. Θεοδωράκη    (διασκευή Γ. Καλούτση)
• Παραδοσιακό Ρωσικό Νανούρισμα  (διασκευή Γ. Καλούτση)

Συνοδεία πιάνου Νίκος Κοκκίνης

3. Φωνητικό Σύνολο «Θαλήτας»
Διευθυντής Γ. Καλούτσης
• Chi la gagliarda    -    Baldassare  Donato  (c. 1603)
• Senza te sacra Regina   -  Antiquis Venetus  (c. 1520)
• Leva la man di qui     - Orazio Vecchi   (1550-1605)
• El  Grillo e buon cantore – Josquin des Pres (1450-1521)
• «Κοιμήσου αγγελούδι μου»  - Μίκη Θεοδωράκη

Συνοδεία  πιάνου  Λίλη Δάκα 

• “Hymn  to  Freedom” Oscar  Peterson (1945-2007) (διασκευή  Γ. Καλούτσης)
Συμπράττουν και οι  τρεις  χορωδίες

Συνοδεία πιάνου Έλενα Περισυνάκη


Βιογραφικά

Apollo Voice Ensemble (AVE)

Το φωνητικό σύνολο Apollo Voice Ensemble (AVE) ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2022 με πρωτοβουλία του ιστορικού Μουσικού Συλλόγου «Απόλλων». Είναι ένα υψηλού επιπέδου πολυφωνικό μουσικό σύνολο, που πλέον αριθμεί περισσότερα από 30 μέλη. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έργα του διεθνούς χορωδιακού ρεπερτορίου όλων των μουσικών περιόδων, καθώς και έργα της σύγχρονης δημιουργίας, Ελλήνων και ξένων συνθετών. Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει σε σημαντικές παραγωγές, όπως στην όπερα Οι Γάμοι του Φίγκαρο του W. A. Mozart (Λυρικό Θέατρο Κρήτης για το 2ο Φεστιβάλ Κρήτης, σε διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης), με εμφανίσεις στο Ηράκλειο και στη Σητεία, στην 4η Μουσική Τριλογία (συνδιοργάνωση Περιφέρεια Κρήτης & Μουσικού Συλλόγου «Απόλλων») όπου παρουσίασε, μεταξύ άλλων, το έργο Atollite portas (σε Α’ εκτέλεση) του συνθέτη Μάνου Παναγιωτάκη. Το καλοκαίρι του 2023 συμμετείχε σε δύο εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κρήτης που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης, με ρεπερτόριο από γνωστές όπερες, αλλά και με ένα αφιέρωμα σε τραγούδια της Μεσογείου και των ελληνόφωνων περιοχών της Κάτω Ιταλίας. Έχουν επίσης πραγματοποιήσει συναυλίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Πολιτιστικό Κέντρο Αρχανών και στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ). Στις καλλιτεχνικές εμφανίσεις του για το 2024, το AVE συμμετείχε στο έργο Φυλάττειν Θερμοπύλας του συνθέτη Χρήστου Λεοντή (Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, Δ/νση: Γ. Πρωτόπαπας) που παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ενώ πραγματοποίησε και τη συναυλία Musica lirica, sacra e nuova με αποσπάσματα από έργα-ορόσημα του χορωδιακού ρεπερτορίου και της όπερας, ανάμεσά τους σε Α’ εκτέλεση το χορωδιακό έργο του Μ. Παναγιωτάκη Ύμνος στον Ήλιο, από την Ερωφίλη του Γ. Χορτάτση. Κορυφαία τους παρουσία ως τώρα αποτέλεσε η συμμετοχή τους στην τελετή έναρξης των 3ων παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, όπου επένδυσαν φωνητικά το καλλιτεχνικό δρώμενο της τελετής ερμηνεύοντας πρωτότυπα χορωδιακά μέρη σε σύνθεση του Μάνου Παναγιωτάκη και σε σκηνοθεσία του Σταύρου Λίτινα (Σεπτέμβριος 2023), με ζωντανή αναμετάδοση σε 25 χώρες του κόσμου.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο συνθέτης/μουσικολόγος Μάνος Παναγιωτάκης (ΜΑ, PhD), σε μουσική συνοδεία στο πιάνο της Έλενας Περισυνάκη (MA, PhD). Υπεύθυνη σχεδιασμού δράσεων είναι η Ιωάννα Γιάνναρη (MA in Arts Management) και πρόεδρος του Μ. Σ. «Απόλλων».

ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 

Η Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ιδρύθηκε το 2007 από τον Νομαρχιακό Οργανισμό Πολιτισμού και Επιμόρφωσης Ηρακλείου (Ν.Ο.Π.Ε.Η.), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Π. Φουρναράκη. Στόχος της η καλλιέργεια και η προβολή της μουσικής στο Ηράκλειο και εν γένει στην Κρήτη. Μετά την υλοποίηση του σχεδίου «Καλλικράτης», η Χορωδία λειτουργεί με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες συναυλίες στην Κρήτη και την Ελλάδα, με έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων δημιουργών, συμπράττοντας με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως, Μ. Φαραντούρη, Π. Πανδής, Σ. Κορκολής, Χ. Γαργανουράκης, Κ. Μακεδόνας, Γ. Κότσιρας, Σ. Θεοδωρίδου, Ι. Φόρτη, Τ. Χριστογιαννόπουλο, Χ.Σταμπόγλη, Μ. Μποκολίνη κ.α. Έχει συμπράξει με την ορχήστρα της ΝΟΠΕΗ, τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης στο έργο Canto General, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Λουκά Καρυτινού, με τον Χρήστο Λεοντή στην «Καντάτα Ελευθερίας». Από το 2022 συνεργάζεται με το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου και με την «Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών», συμπράττοντας στο Λαϊκό Ορατόριο «Άξιον Εστί» του Μ. Θεοδωράκη υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, στη «Λειτουργία του Ορφέα» του Γ. Μαρκόπουλου υπό τη διεύθυνση του Ραφαήλ Πυλαρινού και στο «Φυλάττειν Θερμοπύλας» του Χ. Λεοντή υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Πρωτόπαπα. Το 2017 η Χορωδία, αντιπροσωπεύοντας την Κρήτη, ένωσε τη φωνή της με άλλους 1000 χορωδούς από όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην ιστορική παράσταση «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη» στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη. Τα Χριστούγεννα του 2018 παρουσίασε τη Λειτουργία σε Ρε μείζονα “Gloria” του A. Vivaldi. Τον Οκτώβριο του 2021 συνεργάστηκε με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης στην παράσταση «Τα Γεγονότα», που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής Σκηνής. Τον Οκτώβριο του 2022 παρουσίασε την παράσταση «Σκιές στην Ψυχή τους», σε σκηνοθεσία του Αντώνη Διαμαντή. Στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται τραγούδια από την Αναγέννηση έως και σύγχρονα. Από τον Οκτώβριο του 2010 τη διδασκαλία και διεύθυνση της Χορωδίας έχει η μαέστρος Λένα Χατζηγεωργίου. Στο πιάνο συνοδεύει ο Νίκος Κοκκίνης.

Βιογραφία του Φωνητικού συνόλου «θΑΛΗΤΑ»

Ήταν τον Φεβρουάριο του 1996 όταν στο μάθημα της  Ιστορίας Μουσικής και στο κεφάλαιο «Μαδριγάλι» μου ήρθε η ιδέα να βάλω τους μαθητές μου να τραγουδήσουν  ένα μαδριγάλι στο μάθημα του σολφέζ για να καταλάβουν τι ακριβώς σήμαινε στην εποχή του.  Ήταν όλα προικισμένα παιδιά του Ωδείου Απόλλων, ενθουσιάστηκαν και αγκάλιασαν την ιδέα!  Και αυτή ήταν η αρχή του «Φωνητικού Συνόλου Θαλήτας» που πήρε το όνομα της υπόγειας αίθουσας της οδού Θαλήτα, όπου κάναμε τις πρόβες. Ο Θαλήτας είχε μια λαμπρή μουσική ζωή σαν ένα μικρό φωνητικό σύνολο  εστιασμένο στην “a cappella” Αναγεννησιακή μουσική, ως το 2016, όταν συνθήκες  προσωπικές  και άλλες με ανάγκασαν να διακόψω την ύπαρξή του.

Εντωμεταξύ όμως είχε διαγράψει μία σημαντικά επιτυχημένη τροχιά στα χορωδιακά γίγνεσθαι του Ηρακλείου και όχι μόνον, πάντα υπό την διεύθυνσή  μου, και υπό την προστασία του Μουσικού Συλλόγου «Απόλλων».

Μουσικός Σύλλογος «ΑΠΟΛΛΩΝ»

Ο Μουσικός Σύλλογος «ΑΠΟΛΛΩΝ»  ιδρύθηκε το έτος 1908, επί Κρητικής Πολιτείας. Η λειτουργία και η δραστηριότητα του Συλλόγου υπήρξε  αδιάλειπτη    και   εντονότατη  όλα αυτά τα 116 χρόνια από την ίδρυσή του και η συμβολή του στα μουσικά πράγματα της πόλης του Ηρακλείου και στην   πολιτιστική δραστηριότητα εν γένει πολύ σημαντική.

Ο «Απόλλων» επί πολλές δεκαετίες διατηρούσε μεγάλη Φιλαρμονική για τις ανάγκες της πόλεως, χορωδία και αίθουσα θεάτρου. Το Ωδείο του, το «Ωδείο Ηρακλείου», ιδρύθηκε το έτος 1916 και για ένα αιώνα λειτούργησε με υποδειγματικό τρόπο.

Τον Σύλλογο κόσμησαν με τη συμμετοχή τους στη Διοίκησή του αλλά  και ως μέλη οι πλέον εξέχοντες πολίτες του Ηρακλείου. Ο Μηνάς Γεωργιάδης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, διετέλεσε επί πολλά χρόνια Γραμματέας του «Απόλλων».

Στο Διοικητικό Συμβούλιο θήτευσαν μεταξύ άλλων ο αρχαιολόγος Νικόλαος Πλάτων, ο ποιητής Λευτέρης Αλεξίου, οι γιατροί Στυλιανός Γιαμαλάκης, Κώστας Μαρκατάτης, Νικόλαος Βογιατζάκης, Γιώργος Μαρινάκης, η αρχιτέκτονας Κική Σαριδάκη  ο φαρμακοποιός και βουλευτής Εμμανουήλ Ματζαπετάκης, ο φαρμακοποιός  Χαράλαμπος Κανακάκης, ο γνωστός κοσμηματοπώλης και διακεκριμένος γεμμολόγος Χάρης Τζεδάκης, η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα  καθώς και άλλοι, των οποίων τα ονόματα  έμειναν στην τοπική Ιστορία. Από το 2019 έως σήμερα πρόεδρος του Ιστορικού Μουσικού Συλλόγου «Απόλλων» είναι η Ιωάννα Γιάνναρη MA in Arts Management, City University of London.

Οι Ηρακλειώτες και γενικότερα ο Κρητικός Λαός στήριξαν και βοήθησαν τον Σύλλογο και το Ωδείο του. Η Γενική Διοίκηση Κρήτης, ο Δήμος καθώς και  η Ενοριακή και Μοναστηριακή Επιτροπεία τού παρείχαν  μόνιμη ετήσια χορηγία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1927 έδωσε μεγάλο χρηματικό ποσόν για την ενίσχυσή του.

Ο Μουσικός Σύλλογος «Απόλλων» ήταν και είναι το σύμβολο του καστρινού αστικού πολιτισμού, καθώς γύρω από αυτόν αναπτύχθηκε η μουσική παιδεία των Ηρακλειωτών κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του 20ου αιώνα. Στο ωδείο του δίδαξαν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Στρατής Καλογερίδης, ο διάσημος Αθηναίος μουσουργός Νικόλαος Κόκκινος, ο Λευτέρης Αλεξίου, ο Ραδάμανθυς Αλεξίου, ο Βασίλης Νουφράκης, ο Γεώργιος Χουρμούζιος κ.ά.

Μέσα από τον Μουσικό Σύλλογο «Απόλλων» γεννήθηκαν τα λόγια καστρινά βιολιά και η καστρινή καντάδα. Στις αίθουσές του παίχτηκε ο μοναδικός καστρινός πηδηχτός με τη ζυγιά πιάνο-βιολί. Οι μουσικοί του, μαθητές και καθηγητές, έδιναν ρεσιτάλ ευρωπαϊκής μουσικής και στο τέλος έκλειναν με καστρινό πηδηχτό με το πιάνο και το βιολί.

Μεταγενέστερα, στενοί συνεργάτες του «Απόλλωνα» υπήρξαν ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Οδυσσέας Ελύτης   και  ο Ηρακλειώτης  ζωγράφος  Θωμάς Φανουράκης που φιλοτέχνησε και το σήμα του Συλλόγου.

Δύο επίσης σπουδαίες προσωπικότητες στον χώρο της μουσικής που δίδαξαν και συνέβαλαν στην επίτευξη των σκοπών του συλλόγου ήταν η Ρίκα Δεληγιαννάκη και ο Γιώργος Καλούτσης.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η παρουσία του Μουσικού Συλλόγου «Απόλλων» στα πολιτιστικά δρώμενα του Ηρακλείου δεν περιορίζεται στην διοργάνωση συναυλιών και ομιλιών.  Προχώρησε στην έκδοση περιοδικού για τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό  ανά εξάμηνο (ήδη έχουν εκδοθεί 17 τεύχη με την ευγενή χορηγία του μέλους του Δ.Σ. κ. Χαρ. Τζεδάκη) με ύλη εκλεκτή και  με συνεργάτες και συνεργάτιδες εξέχουσες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και επιστημονικού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναμφίβολα ο μουσικός σύλλογος «Απόλλων» αποτελεί σημαντικό πυρήνα πολιτισμού για την πόλη μας και χρειάζεται την ευαισθητοποίηση και αμέριστη συμβολή όλου του πνευματικού κόσμου   για να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του.

Χορηγός: Truffles Barbarigo

Χορηγός φιλοξενίας: Ξενοδοχείο El Greco